Een sprong van het scherm naar de echte wereld

De voorbije week ging Karen, onze collega rond coderen, op expeditie naar Manchester, UK, om deel te nemen aan het Picademy opleidingsprogramma. Dat is een tweedaagse training van de Raspberry Pi Foundation, over programmeren voor kinderen en jongeren.

Het programma zat bomvol met nieuwe inzichten, oefeningen en vooral: fysieke ervaringen! Want coderen wordt pas écht cool en magisch als je er in de echte wereld kattenkwaad mee kan uithalen. Op de eerste dag werd er geëxperimenteerd met blinkende LED-lampjes, sensoren, muzikale uitspattingen en zelfs motoren.

De essentie? Fysieke toepassingen van code en algoritmes zijn niet enkel leuk en motiverend, maar voegen ook echt meerwaarde toe aan het leerproces. Zo helpt het componeren van een muziekstuk om te begrijpen wat een loop of herhaling nu juist doet.

Dag twee werd gewijd aan het maken van een eigen project in duo of groep. Karen en haar kompaan Matt kwamen met het idee om een fotocamera te bouwen die stapsgewijs ronddraait en telkens foto’s neemt. Een do-it-yourself 360° camera dus. Het was even zoeken naar het juiste design, maar uiteindelijk mochten ze heel trots zijn op het resultaat.

We hebben alvast héél veel nieuwe ideeën voor onze kampen en projecten om jullie code tot leven te brengen. Hou een oogje in het zeil op de Facebookpagina’s van Capital Digital en Maks vzw, zodat je altijd als eerste op de hoogte bent.