Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


Online kopje troost

Een glas water, een kop koffie, de gsm opladen of gewoon eventjes opwarmen. De Brusselse Hartelijke Handelaars openen hun deuren voor daklozen en bieden hen enkele gratis diensten aan. Het Grafisch Bureau Maks ontwierp een website waar u online een ‘uitgestelde’ kop koffie, een pak friet of andere diensten kan bestellen voor minderbedeelde medeburgers.
Hartelijke Handelaars (HH) is een initiatief van enkele bezorgde Brusselaars om het leven van daklozen wat makkelijker te maken. Het verenigt Brusselse handelaars in een netwerk die hun deuren openen voor mensen die op straat moeten overleven. Met een sticker op hun deur maken ze kenbaar dat ze gratis diensten aanbieden voor wie hier nood aan heeft. Een glas water, een gsm opladen, een plek om een rugzak neer te zetten, een kop koffie… Alles kan.

Het idee onstond in Parijs en kreeg intussen wereldwijd navolging in steden als Madrid, Praag, Seattle en Montreal. In ons land lopen vergelijkbare projecten in Gent, Leuven, Roeselare en Sint-Truiden. In Brussel verenigen de handelaars zich onder de vlag Hartelijke Handelaars.

Hoe werkt het?
Hartelijke Handelaars zijn te herkennen aan de sticker met het logo op de vitrine. Het logo werd ontworpen door Wim Didelez. Met enkele pictogrammen tonen de handelaars aan welke diensten in de aanbieding zijn. De deelnemende handelszaken staan op een stadsplan, dat sociale organisaties verdelen aan daklozen. Ook klanten kunnen deelnemen. Klanten kunnen een extra consumptie afrekenen bij hun bestelling. De handelaar bezorgt die ‘uitgestelde’ consumptie dan later aan iemand die er baat bij heeft.

Als u niet ter plaatse wil bestellen dan kan u voortaan dus ook online een ‘uitgestelde’ dienst bestellen bij een handelaar. Op de website www.hartelijkehandelaars.be vindt u alle informatie over dit initiatief en een kaart met alle deelnemende handelszaken, contactgegevens en nieuws.