Jaarverslag 2021

Maks Jaarverslag 2021Wist je dat?

Wist je dat Maks vzw al meer dan 22 jaar baanbrekend werk doet op het vlak van digitale inclusie voor volwassenen uit aandachtswijken in de Brusselse Kanaalzone zonder enige vorm van structurele erkenning? Wist je dat inschrijven voor school via internet ervoor zorgt dat heel wat anderstalige kinderen te laat aan hun schoolloopbaan beginnen omdat de ouders digibeet zijn en hen zonder hulp niet kunnen inschrijven? Gevolg: de achterstand start al bij het begin van deze schoolcarrière.
Een gemiste kans.

Wist je dat jongeren uit Molenbeek en Kuregem op het einde van hun hogere studies hun zakgeld spenderen aan iemand die hun eindwerk typt omdat ze Word niet beheersen of geen computer of internet hebben?
Een gemiste kans.

Wist je dat analfabeten, Syrische Doms, Bulgaarse en Roemeense Roma jobs mislopen waarvoor ze competent zijn omdat de aanmelding voor de job via internet moeilijker is dan de job zelf?
Een gemiste kans.

Wist je dat in onze Belgische gevangenissen internet verboden is zodat ex-gedetineerden de maatschappij herintreden zonder enige digitale vaardigheid?
Een gemiste kans.

Wist je dat de digitale kloof van de tweede graad zeer groot is bij kinderen en jongeren in aandachtswijken en dat ze in hun vrije tijd intekenen op workshops om aan deze 21e eeuwse vaardigheden te werken.
Een gemiste kans.

Wist je dat jongeren uit Kuregem en Molenbeek heel weinig kansen hebben op een studentenjob terwijl ze het echt financieel nodig hebben? Wist je dat werkervaring als jobstudent de kans op een job later verhoogt?
Een gemiste kans.

Wist je dat 22% van de Belgen het niet zien zitten om een Roma-collega te hebben? Wist je dat bij Maks 3 Roma collega’s werken als trajectbegeleider of multimedia-animator. Dagelijks begeleiden we werkzoekenden van Roma origine zodat ze ook op de werkvloer terecht komen en komaf maken met die discriminatie.
Een stapje vooruit.

Wist je dat jaarlijks 120 jobstudenten tussen 15 en 18 jaar werken als codeeranimator bij Maks vzw, en zo aan pedagogische en ICT vaardigheden werken en hierdoor een toekomst opbouwen.
Een stapje vooruit?

Wist je dat Maks eindwerkateliers organiseert voor studenten zodat ze Word, Excel, en opzoekingswerk op internet leren?
Een stapje vooruit.

Wist je dat onze openbare computerruimtes dagelijks open zijn en zo mensen helpen met inschrijven op school, allerlei afspraken boeken en dat we via Internet for all buurtbewoners helpen om internet te installeren.
Een stapje vooruit.

Honderden gemiste kansen voor de overheid en evenveel stapjes vooruit voor Maks vzw. Is dat geen structurele erkenning waard?

Download het jaarverslag 2021