G Moreaustraat 110 - 1070 Brussel

T 02 555 09 90 - F 02 555 09 99

Digital Storytelling

DE KRACHT VAN VERHALEN

Elke mens is een verhaal. Via Digital Storytelling laten we mensen hun verhaal vertellen, geven ze zelf vorm aan gebeurtenissen, laten ze hun creativiteit de vrije loop en zetten ze dit alles om naar een digitaal verhaal.  Digital Storytelling doet mensen over hun leven reflecteren, met een concreet resultaat als einddoel: een zelfgemaakte video van 3 à 5 minuten.
 
DOELGROEP
Deze techniek is interessant voor iedereen: jong en oud, geschoold of niet, iedereen heeft zijn verhaal. Maks heeft vanuit zijn werking heel wat ervaring in digital storytelling met jongeren en met laaggeschoolde doelgroepen. Deze mensen kunnen vaak niet met de computer werken en vertellen hun verhaal meestal voor het eerst. Ze krijgen de ruimte om opnieuw creatief te zijn en leren tegelijkertijd met de computer en met video-editing software werken. We zorgen voor een niet-oordelende context waarin iedereen zijn verhaal kwijt kan.

 

VERLOOP

Eén workshop duurt zo’n vijf dagen. We starten de workshop met een kennismaking en nemen de tijd om naar ieders verhaal te luisteren. Hiervoor gebruiken we verschillende oefeningen die de groepsdynamiek bevorderen. Vervolgens krijgt iedereen de tijd om zijn/haar verhaal naar een creatief verhaal om te zetten, en dit via foto, tekening, plasticine, afbeeldingen die ze op het internet vinden, collage,... Tenslotte worden alle beelden in een video-editing software naar een video omgezet en neemt de persoon zijn/haar stem op als voice-over.
 

EVALUATIE

De deelnemers van onze workshops zijn over het algemeen uiterst tevreden van het resultaat. Ze hebben in groep hun verhaal – vaak voor het eerst- gedeeld, hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten en hebben leren met de computer werken. Dit zijn grote stappen voor hen.
 
Hier een paar getuigenissen van deelnemers van het project “Vrouwentongen”, een digital storyproject over geweld tegen vrouwen:
« Het is de eerste keer dat ik in groep over mijn problemen spreek. In het begin was het stresserend, ik beefde, maar beetje bij beetje ging het beter, kon ik me relaxeren en deed het me deugd.”
 
“Ik heb zoveel meegemaakt in mijn leven... en ik heb me ervan hersteld. Ik heb zoveel zin om mijn belevenissen met anderen te delen die hetzelfde meemaken.”
 
“Ik heb fantastische mensen ontmoet. Het deed me deugd om mijn verhaal te delen en ik heb mezelf in vraag gesteld. Deze stage heeft me wakker geschud. Ik heb ervan genoten om beeldmateriaal te zoeken en te monteren. Tijdens het zoeken naar materiaal voelde ik hoe mijn leven er echt uitziet.”
 

THEMA’S & VOORBEELDEN

Maks heeft al heel wat ervaring in Digital Storytelling rond de volgende thema’s. Uiteraard staan we open om rond nieuwe onderwerpen te werken.  Hieronder enkele voorbeelden. 
 
 - VROUWENTONGEN: Geweld tegen vrouwen

Vrouwentongen - Il etait une fois from maks vzw on Vimeo.

 - PREVENTIE VAN BURN-OUTVoorbeeld van een video

Digital Stories tegen Burn Out - "Beeldscherm" Johan from maks vzw on Vimeo.

GEVANGENEN
 
 - Mensen zonder papieren
 - Verhalen van (nieuwe) Belgen over diversiteit
 - Mensen in armoede
 - Roma bevolking in Brussel
 

MEER INFO

Maks vzw
Veronique De Leener
02/555 09 90
Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.
Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Methodology-DigitalStoriesEng.docx.pdf)Methodology Digital Storytelling 129 Kb
FaceBook  Twitter  

Lettre d'information