Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


100 laptops voor je schoolproject? Een fluitje van een cent!

100-laptops-voor-je-schoolproject
Ons materiaal ten dienste van Brusselse scholen en verenigingen. Digibib is een gratis uitleendienst met digitaal materiaal voor scholen en verenigingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Jeugd n Tijdens de eerste maanden van de corona-crisis heeft Maks vzw subsidies gekregen voor de aankoop van 250 laptops van de Minister van Jeugd en Brussel, Benjamin Dalle en de Staatssecretaris Van Jeugd Pascal Smet, met als doel ze uit te lenen aan jongeren die thuis geen computer hadden.Via het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) kregen we ook oude laptops en ander digitaal materiaal.Dit aanbod overtrof ruimschoots onze eigen behoefte, ook omdat niet al het materiaal op hetzelfde moment binnen Maks vzw gebruikt wordt. Vandaar onze vraag aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie, dienst Jeugd om het initiatief van een Brusselse digitale bibliotheek te ondersteunen.Scholen en verenigingen hebben niet de nodige middelen om materiaal aan te kopen dat ze maar een paar weken per jaar gebruiken.Staatssecretaris voor Jeugd en Cultuur, Pascal Smet keurde het subsidiedossier goed en op 2 juni is Digibib officieel van start gegaan.Vanaf nu kan een Brusselse chirogroep gratis een drone of een camera lenen bij ons om mee te nemen op kamp, maar ook de leerkracht die een digitale activiteit met de klas organiseert of gewoon een fotoshoot wil doen kan bij digibib terecht.Het was meteen ook een mooie kans voor het Grafisch Bureau van Maks vzw om dit concept uit te werken en ervoor te zorgen dat gebruikers op eenvoudige wijze het materiaal kunnen opzoeken in de online catalogus. Wanneer een aanvraag binnenkomt helpt ons expertenteam ook om het juiste materiaal voor de activiteit te kiezen en zet alles netjes klaar om te worden opgehaald.Op 7 maanden tijd werden zo al meer dan 70 interne en externe activiteiten voor digitale inclusie voorzien van het nodige materiaal.Het is ook belangrijk te weten dat onze ICT support dienst de ontlener bijstaat in het maken van de juiste keuze qua materiaal om zijn activiteit zo goed mogelijk te ondersteunen. Indien nodig installeren we zelf bijkomende software op vraag van de klant, zowel op de PC’s als op de tablets.Ook het Filem’On festival leende materiaal uit en Hilde Steenssens schreef ons het volgende berichtje: “Bij deze willen we jullie heel hartelijk bedanken voor de uitleen van de materialen en jullie vriendelijke hulp bij het gebruik ervan voor het Filem’On festival.De materialen zijn bijzonder nuttig, zonder deze zouden we niet zoveel kinderen kunnen bereiken, want de huur of aankoop zou veel te duur zijn voor ons. De Digibib is een noodzakelijk en fijn initiatief.”

www.digibib.infoScholen en verenigingen hebben onvoldoende middelen om materiaal aan te kopen dat ze maar een paar weken per maand gebruiken.

EEN GREEP UIT ONS AANBOD

Laptops en tablets

Elke laptop is standaard uitgerust met Scratch 3 offline, Makecode Microbit, Kodu, Mindstorms education NL + FR, Arduino Ide, Mblock, Unity + Visual Studio en Minecraft Windows 10. Ook de tablets zijn uitgerust met een hele reeks creatieve softwareprogramma’s en er kunnen er toegevoegd worden op eenvoudige aanvraag. Ons IT Support team staat je bij met advies.Ozobot

De Ozobot is een educatieve robot die je kan programmeren door het tekenen van lijnen en kleurcodes. Hij kan ook digitaal geprorammeerd worden. Het is een laagdrempelig concept waardoor de Ozobot wereldwijd razend populair is. Hij maakt jong en oud enthousiast om te programmeren.Microbit

De Microbit is een mini-computer, ontworpen om kinderen de basis van coderen bij te brengen. Hij heeft maar enkele bedieningsknoppen en een 5×5 led matrix beeldscherm dat in verschillende talen kan worden geprogrammeerd.

Microbit is niet meer weg te denken uit het STEM onderwijs, de mogelijkheden zijn eindeloos.Scottie Go!

Ook Scottie Go! is een innovatief, creatief en educatief spel waarmee kinderen leren programmeren. Het is een unieke combinatie van een interactieve mobiele app en fysieke kartonnen tegels, waardoor het spel extra leuk is.HOE ONTLENEN ?

Ontlenen is heel eenvoudig: als je deel uitmaakt van een school of een VZW in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je een profiel aanmaken via de website www.digibib.info en krijg je meteen toegang tot de catalogus en een formulier waarop je kan aanduiden welk materiaal je nodig hebt en wanneer.Als je wat extra hulp kan gebruiken bij het kiezen van het juiste materiaal kan je je vraag stellen in het aanvraagformulier en dan zullen onze ICT-specialisten je contacteren om samen met jou te bekijken wat je precies nodig hebt. Zij kunnen ook op eenvoudige aanvraag bepaalde software installeren. Jullie spreken vervolgens een datum en uur af waarop het gehuurde materiaal kan worden opgehaald in onze kantoren in de George Moreaustraat 110 in Anderlecht. Na het ontlenen breng je het materiaal terug in de oorspronkelijke staat en kijken wij na of alles in orde is. Je kan telkens ontlenen voor een periode van maximaal 3 weken, en dat tot 8 keer per jaar of voor een totale periode van 15 weken.