Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


Basislessen ICT op maat van onze doelgroep

jaarverslag2022
Volwassenen Toegankelijke computer- of smartphone lessen aan de hand van een specifieke methodiek per doelgroep is en blijft één van de centrale pijlers van Maks vzw. Buurtbewoners kunnen voor slechts 30€ een jaar lang lessen bij ons volgen, en kiezen uit een aanbod van 9 modules van telkens 24u. Voor €30 heb je dus recht op 216 uren les!
Concreet blijven we inzetten op klassikale lesmomenten, die net in tijden van covid-19 des te relevanter blijken. Het is bovendien zeer moeilijk om op afstand, via de computer, de computer te leren gebruiken. Daarom verkozen we terug te werken met volledig “live” lessen conform de nodige veiligheidsmaatregelen. De meerwaarde hiervan wordt met de dag duidelijker, zeker nu veel diensten enkel digitaal toegankelijk zijn. Zo kregen we bijvoorbeeld enorm veel vragen over Mijngezondheid.be, de covid-safe app en itsme, applicaties waar je in de huidige context niet omheen kan. De nodige begeleiding hiertoe ontbrak echter voor vele buurtbewoners. Concreet gaven we 1296 uren basislessen computer en smartphone, verdeeld over 54 modules van telkens 24u.

Na een allereerste introductiemodule ‘je commence/ik begin’ kunnen mensen hun vervolgtraject zelf bepalen. Hierin zijn verschillende pistes: de lessenreeks “Thuis/À la maison” (3 modules) waarin toepassingen voor persoonlijk gebruik (lees entertainment en praktische tools) worden uitgelegd. Daarnaast is er de lessenreeks “Op het werk/Au travail”, bestaande uit 3 modules over de software uit het Microsoft Office-pakket (Word en Excel op beginners- en gevorderden niveau) en de online mogelijkheden van de Google-suite (Docs, Sheets, Drive). Naast deze reeksen is er de module Smartphone, die binnenkort verlengd wordt met een bijkomende module Smartphone 2.

Nieuw in dit aanbod is de cursus “Online veiligheid en bankieren” waarin we de delicate thema’s van privacy, big data, cyber security, phishing, en online bankieren laagdrempelig behandelen. Deze lessenreeksen werden ontworpen en worden gedoceerd door een prachtig en geëngageerd team dat dit jaar verschillende nieuwe leden mocht verwelkomen. 1 teamleider, 3 vaste animatoren en 4 animatoren in opleiding (ECOSOC) verwezenlijken dagelijks onze missie van digitale inclusie en werken actief aan het dichten van de digitale kloof door het geven van lessen aan en het bijstaan van de gebruikers van onze Open Ateliers.

Onze 2 Open Ateliers zijn “openbare computerruimtes” (OCR), lees laagdrempelige en toegankelijk locaties waar computers en begeleiding ter beschikking worden gesteld van ons doelpubliek. Op die manier proberen we de digitale kloof van de eerste graad te beperken door toegang tot materiaal en tot het internet mogelijk te maken. Deelnemers aan onze cursussen krijgen hiertoe gratis toegang om hun vaardigheden te consolideren, te verdiepen en praktisch en functioneel toe te passen. Andere buurtbewoners die niet bij ons ingeschreven zijn moeten slecht 4€ op jaarbasis betalen. Hiermee krijgen ze een jaar lang onbeperkt toegang tot deze ruimtes, worden ze ondersteund door onze collega’s die permanenties houden en krijgen ze de mogelijkheid om gratis te printen. Er zijn telkens 2 begeleiders voorzien om vragen te beantwoorden, problemen op te lossen, te ondersteunen waar mogelijk en desnoods door te verwijzen naar relevante organisaties of instanties. Zo hebben we 1 OCR in Kuregem (open van maandag tot donderdag, 16-18u) en 1 in Oud-Molenbeek (open van maandag tot woensdag, 16-18u).


Sinds dit jaar geven we ook opleiding over online veiligheid en bankieren