Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


Open Atelier: we laten niemand in de kou staan

WAAROM?
Onderwijs, gezondheid, administratie, winkels, banken, “we” doen alles online. “We”?
In 2022 is bij na de helft van de Belgen niet op de digitale sneltrein gesprongen.
Geen internetverbinding? Geen computerapparatuur? Gebrek aan vaardigheden?
Onze OCR’s (Openbare ComputerRuimtes) zorgen ervoor dat niemand in de kou blij ft staan.

HOE?
Een tiental pc’s, een internetverbinding, de mogelijkheid om te printen en te scannen, twee animatoren om je te helpen. Van 16 tot 18 uur, 3 tot 4 keer per week in Anderlecht en Molenbeek, twee plaatsen waar de digitale kloof bij zonder groot is (mensen met lage inkomens of lage kwalificaties).
100 mensen hebben zich ingeschreven in 2022. Ze komen hun e-mails lezen, hulp vragen bij het gebruik van hun smartphone, het aanmaken van een it’s me-account, vacatures raadplegen, en nog veel meer.
Tegen een kleine vergoeding is iedereen welkom. Het doel is om deze mensen te helpen bij hun inspanningen en hen te begeleiden naar meer autonomie. Zij kunnen er ook een computeropleiding volgen of een initiatie op maat van hun behoeften.
De Maks vzw OCRs behoren tot de 18 OCRs die door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn goedgekeurd.

Bianca, poetsvrouw:
“Elke week ontvang ik mijn werkschema’s per e-mail. Ik kom ze donderdags na het werk raadplegen.”

GEEF KRACHT AAN JE BOODSCHAP EN JE PROFESSIONELE TOEKOMST
Professionele en beroepsgerichte ictopleidingen versterken de positie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Daarom schenkt Actiris aan werkzoekenden een ICT-cheque. Deze kunnen ze verzilveren bij Maks vzw en gratis opleidingen van 1 week volgen.

“Ik heb al zoveel tutorials bekeken maar voel me verloren en word afgeschrik door de complexiteit. Ik red me met basiskennis wat tot meer werk leidt en minder goede resultaten. Nu kan ik mijn vragen direct stellen en neem zo de blokkades weg en hou mijn creatieve ideeën helder en vernieuwend. Hiermee kan ik jaren verder”

Ze kunnen zich heroriënteren, anderen breiden hun kennis uit die zij vaak via zelfstudie of ervaring verkregen maar niet optimaal gebruiken. Zij vinden nieuwe functies en toepassingen via doelgerichte oefeningen en voorbeelden. Aanleren in een kleine groep met persoonlijke begeleiding is een groot voordeel.
Het bereiken van de geïnteresseerden is voor Maks vzw een grote uitdaging. Actiris spreekt de werkzoekende niet systematisch aan over de mogelijkheid van ICT-cheques. Een gemiste kans voor velen. De deelnemers getuigen hierover.

“Had ik dit eerder geweten dan had dit mijn projecten zoveel meer kunnen bijbrengen”.

De opleidingen richten zich op werkzoekenden en werkenden die een professionele look willen geven aan content. Deze content is veelzij dig: tekstdocumenten, foto’s, video’s, 3D-modellen, promotiemateriaal, drukwerk, digitaal, social-media posts, websites…