Project name:

Begeleiding naar werk voor Roma

Project description:

Sinds 2015 biedt Maks Werk een specifieke begeleiding naar werk voor de Roma van Roemeense en Bulgaarse origine, op maat en in de taal van de werkzoekende. Het project, gesubsidieerd door ESF “Ik ben Roma en ik werk” is ondertussen goed gekend door de bewoners van Kuregem en daarbuiten, namelijk we werken nauw samen met partners als VDAB, Actiris en de OCMW’s van Brussel.

Maks VZW past zich snel aan aan de wijkontwikkelingen en de inplanting van een nieuwe bevolkingsgroep Syrische Roma, de Doms. Als gevolg daarvan heeft het project dat begonnen is in 2020 een uitbreiding voor de Syrische Doms gekregen in 2021, die tot en met jaar 2023 loopt. Syrische Doms net zoals bovenstaande doelgroepen zijn georiënteerd en begeleid naar werk en opleiding in eigen taal.

Door de steeds groeiende vraag van de onderwijsinstellingen zijn we in 2021 ook met schoolbemiddeling gestart. Gedurende de sanitaire crisis heeft Maks VZW de scholing van de kinderen gesteund door laptops aan gezinnen van Roms en Doms origine ter beschikking te gegeven.

Onze doelen voor de periode van 2020 tot en met 2023 zijn om 500 mensen te begeleiden. De begeleiding bestaat uit een individuele begeleiding op maat en er is een open aanbod van collectieve workshops: basis ICT, leren online solliciteren, het maken van een digital story en een digitaal CV. We hebben wel de mogelijkheid om meer te werken rond randvoorwaarden (huisvesting, kinderen, schulden,…) omdat voor de meeste mensen de afstand tot de arbeidsmarkt groot is. Het grote verschil zit in de toegankelijkheid en de manier waarop de opvolging gebeurd. De begeleiding gebeurt in de landstalen van het land van herkomst, we werken met permanenties, korte modules en een heel strikte opvolging. Onze begeleiders werken op verplaatsing als dit blijkt nodig te zijn.

Mohamad chauffeur livreur from maks vzw on Vimeo.

Resultaten

Wij begeleiden op jaarbasis een aantal van bijna 200 klanten. Door de passie en input van ons team hebben we zelfs in een jaar waar de pandemie alle deuren dicht deed, 33% positief resultaat behaalt (in werk of opleiding).

Download de folder (pdf)

Met de steun van ESF

Logo ESF