Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


Woonerf Kuregem

‘Place Systeme’ ontstond in de lente van 2020 bij de eerste lockdown als gevolg van de Corona-crisis. Vele inwoners bevonden zich in quarantaine en de nood aan meer ademruimte bleek groot. Het gemeentebestuur van Anderlecht besloot om de publieke ruimte in Kuregem te ontsluiten en toegankelijker te maken voor het publiek. Woonerf Kuregem was geboren.
Het doel van de woonerf-zone ‘Place Systeme’ is om enkele pleinen en wijken in Kuregem met elkaar te verbinden. De naam ‘Place Systeme’ komt trouwens van het al bestaande ‘Parc Systeme’. Het gemeentebestuur van Anderlecht wil zo een antwoord bieden op twee nijpende problemen in Kuregem. Enerzijds stelt het gemeentebestuur vast dat er te snel gereden wordt in de wijk, voornamelijk in de Kliniekstraat en de Brogniezstraat. Anderszijds beschikt de wijk Kuregem over de kleinste publieke ruimte in de gemeente Anderlecht.

Om het doorgaande verkeer te vertragen en de verkeerssituatie veiliger en aangenamer te maken voor fietsers en voetgangers. werden plantsoenbakken strategisch geplaatst doorheen de wijk. Het Raadsplein en R. Pequeursquare zijn afgesloten voor autoverkeer. Het grafisch bureau van Maks werd ingeschakeld om bezoekers en bewoners duidelijk te informeren over de gewijzigde verkeerssituatie.

In opdracht van de gemeente creëerde het grafisch bureau van Maks een website die de nieuwe regels van de woonerf-zone duidelijk maakt aan bezoekers. In de eerste plaats de maximale snelheidslimiet van 20 km/u en de nieuwe voorrangsregels voor fietsers en voetgangers. U vindt er ook een overzicht van alle organisaties in de buurt. Daarnaast verzorgde het grafisch bureau Maks ook de signalisatie in de wijk met borden langs de weg en banners die automobilisten aanmanen hun snelheid te temperen. Via de website kunnen Inwoners feedback leveren over het project dat zich nu nog in testfase bevindt.
www.placesysteme.be