Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


Jeugd

in 2023 organiseerde het jeugdteam van Maks vzw Capital Digital een reeks vakantiestages rond coderen, robotica, het maken van games en het creëren van applicaties.
CAPITAL DIGITAL

In 2023 organiseerde het jeugdteam van Maks vzw Capital Digital een reeks vakantiestages rond coderen, robotica, het maken van games en het creëren van applicaties. In totaal werden 20 stages georganiseerd. Voor elke schoolvakantieperiode werden één Nederlandstalige en één Franstalige cursus gepland in Molenbeek en Anderlecht. Tijdens deze workshops verkenden de kinderen de logische werking van computers en leerden ze de basisprincipes van programmeren. Ze gebruikten verschillende hulpmiddelen, zoals tablets en computers, maar ook eenvoudige benodigdheden zoals pennen, papier, bekertjes en boterhammen, waardoor hun creativiteit werd gestimuleerd. Aan het einde van elke week werkten de kinderen samen om een digitaal project te maken, zoals een animatie of een spelletje, dat ze aan hun ouders presenteerden. De duur van een kamp met Capital Digital is een week, bestaande uit vijf werkdagen. Elke stage verwelkomde tot 15 kinderen tussen 8 en 12 jaar, waarbij een omgeving werd geboden die bevorderlijk was voor leren en interactie. Deze initiatieven hebben kinderen op een leuke manier de mogelijkheden van technologie laten ontdekken en hen tegelijkertijd waardevolle vaardigheden bijgebracht in een wereld die steeds digitaler wordt. De cursussen stimuleerden ook samenwerking en creativiteit en moedigden de kinderen aan om door te gaan met hun technologische ontdekkingen, zelfs nadat de vakantie voorbij was. 220 kinderen namen deel aan Capital Digital.

Creakids

65 deelnemers van 7 tot 12 jaar in Anderlecht en Molenbeek. Tijdens deze activiteiten, die plaatsvinden op woensdagmiddag, hebben de kinderen de kans gekregen om verschillende media te verkennen, waaronder video, fotografie en reportages, maar ook de basisbeginselen van computercodering. Door middel van leuke en interactieve workshops leerden de kinderen op hun leeftijd afgestemde tools en software te gebruiken om verschillende multimediaprojecten te maken. Het doel was om hun creativiteit te stimuleren en ze tegelijkertijd voor te bereiden op een steeds veranderende digitale wereld.

Makers club

41 deelnemers van 12 tot 15 jaar in Anderlecht en Molenbeek. Op woensdagmiddag richten de activiteiten voor kinderen van 12 tot 15 jaar die hun codeervaardigheden willen verbeteren zich op meer geavanceerde programmeerprojecten. Deelnemers krijgen de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen door applicaties te maken en games te programmeren. Deze activiteiten bieden een ondersteunende leeromgeving, waar jongeren worden aangemoedigd om meer geavanceerde programmeerconcepten te verkennen terwijl ze hun kennis in praktijk brengen om concrete en stimulerende projecten te creëren.

Digitaal welzijn

Project op scholen in het kader van het project Let’s be us van UCB. Het Let’s Be Us project, geïnitieerd door Maks vzw is een antwoord op de groeiende bezorgdheid over de mentale gezondheid en het welzijn van jongeren, en in het bijzonder de problemen veroorzaakt door online praktijken zoals cyberpesten en schermverslaving, die een bedreiging aan het worden zijn voor de volksgezondheid in België. Scholen, de belangrijkste leefomgeving van jongeren, beschikken vaak niet over de middelen om deze problemen op een gepaste manier aan te pakken. Maks vzw zet zich daarom in om jongeren te sensibiliseren en te sensibiliseren voor online misbruik en de schadelijke gevolgen ervan voor hun mentaal welzijn. Het eerste doel van het project is jongeren te informeren over de risico’s van hun internetgebruik, in het bijzonder cyberpesten en beeldschermverslaving, en hen bewust te maken van de schadelijke gevolgen voor hun gezondheid. Maks vzw moedigt ook authentieke communicatie tussen leerlingen aan door middel van workshops Digital Storytelling, waar jongeren hun persoonlijke ervaringen delen om zelfreflectie aan te moedigen en interpersoonlijke banden te versterken. Ten slotte worden jongeren, eenmaal geïnformeerd, doorverwezen naar ondersteunende hulpbronnen zoals psychologen of kinderopvangcentra om hen te helpen met deze moeilijkheden om te gaan. 10 workshops van 4 dagen gaf het team van Maks Jeugd aan 10 klasgroepen van jongeren tussen 16 en 18 jaar of ouder: Meer dan 65 verhalen over cyberpesten, isolatie n.a.v. de COVID pandemie of schermverslaving.

Cyberpesten op school

Het sensibiliseringsproject rond cyberpesten van Maks vzw was een groot succes om jongeren te helpen cyberpesten beter te begrijpen, te herkennen en erop te reageren. In de eerste fase lag de focus op sensibilisering via de definitie van cyberpesten, het herkennen van geassocieerde emoties en het gebruik van mediavoorbeelden, maar ook via een interactieve workshop en groepsdiscussies om begrip en wederzijdse steun te bevorderen. In de tweede fase lag de nadruk op het beheren van online aanwezigheid en het beschermen van persoonlijke gegevens. Met behulp van een interactieve quiz via Wooclap testten jongeren hun kennis en namen ze deel aan discussies om hun begrip en denkwijze over online gedrag te versterken. In de derde fase konden jongeren hun eigen digitale verhalen maken en verbeteren, waarbij ze hun narratieve en technische vaardigheden ontwikkelden. Tot slot zorgden openbare presentaties van de digitale verhalen voor bewustwording op school en in de gemeenschap en stimuleerden ze samenwerkend leren. Bij het project waren 9 klassen van 4 verschillende scholen betrokken. De betrokkenheid van de leerlingen was groot en de scholen vroegen om het project uit te breiden, wat de positieve impact en relevantie aantoont. Dankzij dit initiatief hebben jongeren essentiële vaardigheden verworven op het gebied van online ethiek en gegevensbescherming, waardoor hun veiligheid en welzijn in de digitale wereld is verbeterd. In totaal 104 digitale verhalen zijn geproduceerd als resultaat van het project, die elk het begrip en de creativiteit van de jongeren weerspiegelen.