Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


“Al doende leren”: praktijkgerichte opleiding in digitale inclusie

jaarverlag2024
Maks biedt professionele overgangscontracten van 1 of 2 jaar aan.

Onze praktijkopleidingen stellen een dertigtal mensen in staat om hun competentieprofiel te bevestigen en te vervolledigen om hun carrièreplan als digitaleanimator (voor volwassenen of jongeren), computergraficus (webdesigner of Desktop Publisher), pc-technicus, receptionist of onderhoudsmedewerker te verwezenlijken.

Leerlingen doen praktische ervaring op door in teams te werken aan onze digitale inclusieprojecten in Anderlecht en Molenbeek, waarbij ze meewerken aan onze projecten in een team van professionals. Met een referentiecoach die je aanwerft en begeleidt, oefen jebegeleidt, oefen je je technische vaardigheden (beheersing van de tools en de kneepjes van het vak) en je samenwerkingsvaardigheden (soft skills).

De cursus van 1 of 2 jaar omvat opleidingsopties die aansluiten op individuele behoeften en biedt als gemeenschappelijke kern voor iedereen de mogelijkheid om:

-Franse of Nederlandse lessen gedurende 2 halve dagen per week te volgen.

-Deel te nemen aan een workshop geweldloze communicatie.

-Een workshop digital storytelling per jaar te volgen.

-Ondersteuning te krijgen bij het zoeken naar werk.

De belangrijkste fasen van de cursus zijn:

Werken in teamverband (continu leren door vallen en opstaan) met een individuele coach die een dialoog aangaat met de cursist om na te denken over zijn/haar praktijk en deze te verbeteren (verkennen, waarderen, confronteren, uitdagen, inspireren).

Twee persoonlijke ontwikkelingsplannen (na 2 maanden en halverwege het traject) update van het persoonlijke ontwikkelingsplan om leerprioriteiten en het schema van activiteiten en opleidingen te specificeren.

Drie vormingsgerichte evaluaties (na 2 maanden, halverwege en aan het einde van het traject) om de leer- en ondersteuningsbehoeften te beoordelen en sterke en zwakke punten te identificeren.

In 2023 werkten we met 51 verschillende mensen aan praktijkgerichte training in de sociale economie. Momenteel volgen ongeveer 30 werknemers een opleiding in het kader van onze digitale inclusieactiviteiten (14 ECOSOC-posten, 16 ART 60-posten en 2 eerste ACS-banen).

-Voor het beroep van multimedia animator voor volwassenen: 6 posten (6 ECOSOC).

-Voor het beroep van multimedia animator voor jongeren: 6 posten (3 ECOSOC, 1 ACS eerste betrekking en 2 ART 60 bij de OCMW’s Anderlecht en Vilvoorde).

-Voor het beroep van onthaalmedewerker: 6 posten (1 ECOSOC en 5 ART 60 bij de OCMW’s van Anderlecht, Dilbeek, Watermaal-Bosvoorde en Vilvoorde).

-Voor het beroep van onderhoudspersoneel: 2 posten (ART 60 met de OCMW’s van Schaarbeek en Vilvoorde).

-Voor het beroep van informaticus: 6 posten (2 ECOSOC-posten en 4 ART 60-posten met de OCMW’s van Sint-Pieters-Woluwe, Vorst, Dilbeek en Vilvoorde).

-Voor het beroep van graficus: 6 posten (2 ECOSOC, 1 ACS en 3 ART 60 posten met de OCMW’s van Elsene, Ukkel en Dilbeek).

Interesse? Stuur ons je CV en motivatiebrief naar administratie@maksvzw.org of bel 02 555 09 90, of ga langs bij ons onthaal in de Brogniezstraat 54 in Anderlecht.