Digitale kloof? In België?
Maart 2020: de wereld staat stil. Telewerk wordt de norm. Vergaderingen krijgen een digitale vorm. De telefoon van Maks staat roodgloeiend. Ouders vragen computers voor kinderen die online les volgen maar geen hardware hebben. Zeer snel verdelen we de 120 laptops die we in huis hebben. De vraag is te groot. We trekken aan de alarmbel. VGC en Brusselfonds komen met een voorstel tot subsidie. We kopen 220 tweedehands laptops om uit te lenen aan jongeren in nood. Een paar maanden later krijgen we van P&V 40 laptops om uit te delen aan jongeren. In het project Hello Pc volgen deze jongeren eerst een opleiding om de laptop te onderhouden en krijgen ze de basis van security. Eén van onze personeelsleden geeft cursus over online lesgeven en online vergaderen.
Maart 2020: de wereld beweegt. De Corona Crisis leert ons dat een deel van de bevolking digitaal niet mee is, geen internet en hardware thuis heeft. Kansengroepen en digitale kloof staan op de agenda. Een afspraak maken bij de vakbond, mutualiteit, bank, Actiris, ziekenhuis zijn niet meer mogelijk als je geen digitale skills hebt. Want de consulenten van Actiris, de vakbond, de bedienden van de mutualiteit en de bank doen aan thuiswerk.
Maart 2020: Maks en de crisis. 350 laptops klaarmaken. Tablets voor de homes in orde brengen. Werkzoekenden ontvangen volgens Corona-regels. Maskers, plexiglas en handgel bestellen. Het open atelier openstellen als een individuele dienstverlening. Cursussen en lessen online laten doorgaan terwijl het doelpubliek vaak nog nooit een computer aanraakte. Grafisch werk realiseren voor de woonerf zone van Kuregem. Duizend en één uitdagingen kwamen op ons af, dit in combinatie met angst en onzekerheid bij onze kwetsbare werknemers.
Zomer 2020 : Een verademing. Kinder- en jongerenactiviteiten kunnen terug. Capital digital organiseert vakantiestages. Werkzoekenden volgen terug les in onze lokalen. Angst, onzekerheid wisselen zich af met periodes van quarantaine van personeelsleden. We organiseren workshops met jongeren over het beleven van de lockdown. Ze maken digitale verhalen. Eenzaamheid, ruzie, zoektocht naar talent, moeilijkheden om school te volgen zijn sleutelwoorden.
Oktober 2020: Terug naar af. Tweede lockdown. Essentiële diensten zoals begeleiding werkzoekenden en openbare computerruimte blijven open. De dienstverlening gaat door online of in real time. De vraag naar computers blijft bestaan. Onze lessen voor beginners combineren we met een uitleendienst voor de deelnemers voor de duur van de opleiding.
Wat leerden we van deze crisis?
Al onze medewerkers leerden beter werken met online tools. We gaven opleidingen aan andere social-profit organisaties en leerkrachten over online tools. We gingen op zoek naar creatieve manieren om online activiteiten te organiseren. Maar we zien ook dat een deel van ons doelpubliek dit niet aankan. Heel wat medewerkers zijn psychisch kwetsbaar. Als leidinggevende steek je enorm veel werk in de organisatie van het thuiswerk en de concrete planning. Een soort koorddansen waarbij je een stok in evenwicht houdt tussen angst, paniek en de diensten die je wil leveren.
Op vele vlakken is het bewustzijn rond de aanwezigheid van de digitale kloof bij het beleid gegroeid. Maar al te vaak denkt men nog dat het uitdelen van hardware de ultieme oplossing is. Dit terwijl de meest kwetsbaren ook veel omkadering en hulp nodig hebben bij het gebruik van de hardware. Het is meer dan ooit duidelijk geworden dat de openbare computerruimtes hun plek hebben in de Brusselse context. Maar hier is de overheid nog niet van overtuigd.
Er is dus nog werk aan de winkel. Dit jaarverslag loodst je door onze inzichten en successen. Veel leesgenot.
Hardware uitdelen is geen oplossing om de digitale kloof te dichten
BENNY SINTOBIN
Voorzitter Maks vzw