Kinderen gaan op stap met algoritmen
Een hele dag lang krijgen kinderen de kans om hun eerste stappen te zetten in algoritmisch denken. Eerst via een “unplugged” spel, waar, bijvoorbeeld, kinderen als een robot spelen en elkaar de instructies geven; pen naar links/rechts/ boven/onder, en daarmee een figuur laten tekenen. Dit uiteraard met de duidelijke afspraak dat we niet echt robots zijn, en we op elk moment een instructie mogen weigeren.
Via de iPad en een applicatie zoals Run Marco passen leerlingen het concept van computer instructies, dat ze net fysiek beleefd hebben, toe in de meer formele omgeving van een digitale applicatie. De moeilijkheid van de puzzels wordt stapsgewijs groter, de mogelijke instructies gevarieerder, zo maken de kinderen hun eerste vooruitgang op de leercurve van het coderen.
Wanneer een puzzel te moeilijk is, nodigen we de leerling uit om aan te kloppen bij klasgenootjes. Samenwerken geeft hen de kans om te helpen en geholpen te worden, wat ervoor zorgt dat de klas als een (h)echt team groeit.
We sluiten de dag vaak af met meer open en creatieve opdrachten. Zoals het maken van je eigen “level” voor het spel Draw Your Game. Op het moment dat een kind zijn idee kan verzilveren, op het einde van hun creatief proces, kan je hen zien stralen, ze delen met veel plezier wat ze hebben gemaakt en geleerd met hun nieuwsgierige klasgenootjes.
Co-creativiteit en speelsgewijs leren staan centraal in elke activiteit, maar tegen het einde van de dag worden heel wat leerlingen onrustig en raken ze een beetje verloren in het “waarom?” van sommige activiteiten. Een hele dag zitten en prutsen met fijne apparatuur is nu eenmaal niet voor iedereen een ontspannende afwisseling van de “normale” zittende les. Kinderen worden dan ook uitgenodigd om regelmatig pauzes te nemen, op te staan, even een frisse neus te halen en zich uit te rekken.