Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


MAKS voert campagne

jaarverlag2024
voor toegang tot diensten van algemeen belang: mensen eerst

MAKS voert al anderhalf jaar campagne met duizenden burgers en honderden verenigingen tegen het ontwerp van de Brusselse digitale ordonnantie. Geïnitieerd en gecoördineerd door Lire et Écrire, is de campagne een schreeuw van de “vergetenen” naar de politici: «Wij zijn geen robots». Met andere woorden, er is een menselijk onthaal nodig om iedereen gemakkelijker toegang te geven tot diensten van algemeen belang en effectieve sociale rechten. Ondanks deze mobilisatie stemde een meerderheid van de Brusselse parlementsleden op 12 januari 2023 voor de Brusselse digitale ordonnantie. Hierdoor werd echter de noodklok geluid en kwam de kwestie centraal te staan in het publieke en politieke debat.

Deze anonieme, vergeten leden van het grote publiek die samenkomen om gehoord te worden, zijn onze doelgroep en in de eerste plaats de meest kwetsbaren. Maar ook onze ouders of grootouders, onze kinderen, of mijn vriendin die geen Frans spreekt, of mijn zus die niet kan schrijven, of mijn tante met een gehoorbeperking…. Het zijn ook wij als werknemers in de gezondheidszorg en sociale zorg, of als ambtenaren die in de frontlinie staan van de behoeften van burgers en de tekortkomingen van online diensten.

Daarom werkt MAKS samen met de Brusselaars en verenigingen om ervoor te zorgen dat de 50% van de bevolking die digitaal kwetsbaar is niet langer wordt vergeten. We strijden voor een menselijkere, meer inclusieve samenleving die de toegang tot essentiële diensten niet beperkt tot alleen maar online diensten.

Wanneer er een blokkade is op een platform of wanneer je digitale vaardigheden je niet in staat stellen om zelfstandig verbinding te maken via het internet, is het vaak moeilijk om een afspraak te krijgen met een mens die je kan helpen. Deze situatie leidt tot uitsluiting en een overload aan ondersteunend werk voor medewerkers van verenigingen of familieleden (die geen opleiding of middelen hebben voor dit werk). Dit verlies aan autonomie maakt burgers dagelijks afhankelijk van een derde partij om contact op te nemen met OCMW’s, lokale overheden, banken, ziekenhuizen, scholen, overheidsdiensten, werkgevers, enz. Lokale sociale werkers zijn verplicht om hun cliënten te helpen met online administratieve procedures, wat ten koste gaat van hun belangrijkste sociale doel.

Het aantal diensten zonder fysieke afspraak is sinds de COVID-crisis dramatisch toegenomen, zonder dat er is nagedacht over de gevolgen. De verantwoordelijkheid om toegang te krijgen tot de dienst ligt de facto bij de afzonderlijke persoon. De meest kwetsbaren hebben maar één optie: hulp zoeken of geen gebruik maken van de dienst. De dienst online zetten zonder voldoende alternatief is een discriminatiemechanisme dat ongelijkheid en uitsluiting accentueert. Daarom vragen we
Het behoud van de mogelijkheid tot telefonisch contact bij alle diensten van algemeen belang en een toereikend netwerk voor diensten zonder fysieke afspraak voor menselijke ondersteuning bij het uitvoeren van procedures.

Een structureel budget voor een laagdrempelige onthaalvoorziening die toegang biedt tot computerapparatuur en een internetverbinding, inclusief lokale menselijke ondersteuning en opleidingsmogelijkheden.