Project description:
DE KRACHT VAN VERHALEN
Elke mens is een verhaal. Via Digital Storytelling laten we mensen hun verhaal vertellen, geven ze zelf vorm aan gebeurtenissen, laten ze hun creativiteit de vrije loop en zetten ze dit alles om naar een digitaal verhaal. Digital Storytelling doet mensen over hun leven reflecteren, met een concreet resultaat als einddoel: een zelfgemaakte video van 2 à 3 minuten.
Doelgroep
Deze techniek is interessant voor iedereen: jong en oud, geschoold of niet, iedereen heeft zijn verhaal. Maks heeft vanuit zijn werking heel wat ervaring in digital storytelling met jongeren en met laaggeschoolde doelgroepen, binnen en buiten de schoolmuren. Deze mensen kunnen vaak niet met de computer werken en vertellen hun verhaal meestal voor het eerst. Ze krijgen de ruimte om opnieuw creatief te zijn en leren tegelijkertijd met de computer en met video-editing software werken. We zorgen voor een niet-oordelende context waarin iedereen zijn verhaal kwijt kan.
Verloop
Een workshop duurt zo’n vijf dagen. We starten de workshop met een kennismaking en nemen de tijd om naar ieders verhaal te luisteren. Hiervoor gebruiken we verschillende oefeningen die de groepsdynamiek bevorderen. Vervolgens krijgt iedereen de tijd om zijn/haar verhaal naar een creatief verhaal om te zetten, en dit via foto, tekening, plasticine, afbeeldingen die ze op het internet vinden, collage,… Tenslotte worden alle beelden in een video-editing software naar een video omgezet en neemt de persoon zijn/haar stem op als voice-over.
Evaluatie
De deelnemers van onze workshops zijn over het algemeen uiterst tevreden van het resultaat. Ze hebben in groep hun verhaal vaak voor het eerst- gedeeld, hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten en hebben leren met de computer werken. Dit zijn grote stappen voor hen.
Hier een paar getuigenissen van deelnemers van het project “Vrouwentongen”, een digital storyproject over geweld tegen vrouwen:
“Het is de eerste keer dat ik in groep over mijn problemen spreek. In het begin was het stresserend, ik beefde, maar beetje bij beetje ging het beter, kon ik me relaxeren en deed het me deugd.
“Ik heb zoveel meegemaakt in mijn leven… en ik heb me ervan hersteld. Ik heb zoveel zin om mijn belevenissen met anderen te delen die hetzelfde meemaken.”
“Ik heb fantastische mensen ontmoet. Het deed me deugd om mijn verhaal te delen en ik heb mezelf in vraag gesteld. Deze stage heeft me wakker geschud. Ik heb ervan genoten om beeldmateriaal te zoeken en te monteren. Tijdens het zoeken naar materiaal voelde ik hoe mijn leven er echt uitziet.”
Train-the-trainer
Maks organiseert regelmatig cursussen en maakt fiches voor facilitatoren over het gebruik van Digital Storytelling.
- De praktijkfiche van Mediawijs
- De YEP methodologie met een hoofdstuk om digital storytelling concreet te gebruiken binnen jouw project.
- Uitnodiging workshop 11 september 2017.
Video’s
Maks vzw organiseert workshops voor verschillende doelgroepen en met verschillende thema’s. Hier een greep uit de digital stories die we reeds maakten. Uiteraard staan we open om rond nieuwe onderwerpen te werken.
“Mijn Talent” – digital storytelling met laaggeletterden
Digital Storytelling Mijn Talent Oumou Juni 2017 from maks vzw on Vimeo.
Alle video’s van dit project.
“Je suis Ahmed, Leonie, Charlie, of net nie”: Radicalisering, uitsluiting en respect in middelbare scholen
GO! TA Jette – ASMA en IHSANE – Zijn er alleen terroristen in 1080 from maks vzw on Vimeo.
Alle video’s van dit project
Vrouwentongen: Geweld tegen vrouwen
Vrouwentongen – Il etait une fois from maks vzw on Vimeo.
Alle video’s van dit project
Preventie van Burnout
Digital Stories tegen Burn Out – “Over werk” Katrijn from maks vzw on Vimeo.
Alle video’s van dit project
Verhalen over migratie
Hannah – Are you coming from maks vzw on Vimeo.
Alle video’s van dit project
Verhalen over de aanslagen in Brussel
digital storytelling hafsa from maks vzw on Vimeo.
Alle video’s van dit project
Wilt u zelf een digital story maken met uw doelgroep? Dit kunnen leerlingen zijn, maar ook volwassenen, die al dan niet met de computer kunnen werken. Contacteer ons: of 02/555 09 90