Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


Jongeren aan de slag met Virtual Reality Art

Virtual-Reality-Art
Jeugd VaRt of ook Virtual Reality Art zijn stageweken waarin we jongeren hun pandemie-ervaringen lieten uitwisselen en verwerken in een digital story bestaande uit tekeningen gemaakt in Virtual Reality. Om dit project te realiseren kregen we steun bij VGC Jeugd en Welzijn dankzij de oproep “Jong in tijden van corona”.

Twee groepen jongeren gingen door een creatief proces, waarin ze hun eigen authentiek VaRt-verhaal maken. We kozen voor het thema “mijn Brussel in de toekomst”. Via VaRt-verhalen creëerden we originele en authentieke verhalen in Virtual Reality (VR) met de Google Tilt Brush. Creëren in VR laat je onbeperkte ruimte en mogelijkheden beleven, iets wat zelden beleefd wordt tijdens een lockdown. Het eindresultaat zijn digital stories bestaande uit opnames van virtuele tekeningen en voice overs.

Tijdens de lockdown bevonden we ons allemaal in drastisch beperkte situaties. Vooral fysiek waren we gebonden aan regels en voorschriften. Velen vinden hun toevlucht in online digitale ruimtes, of werden daartoe gedwongen om toch een zekere vorm van menselijke verbinding te ervaren. Deze digitale ruimtes hebben ook hun beperkingen, “zoom-vermoeidheid” is nu een legitiem symptoom. We missen authentieke connecties, en dan vooral jonge mensen, die in een levensfase zitten waarin gemeenschap en leeftijdgenoten zo belangrijk zijn om hun identiteit te helpen vormen.

De meeste van deze digitale ruimtes vragen om een concrete manier van communiceren: chatten op Facebook over je dag of het bijwonen van lessen via videochat. Zelden krijgen mensen nog de kans om hun ervaringen te delen via een meer symbolisch, artistiek medium, zoals schilderen, dansen of theater.

Velen zullen het ermee eens zijn dat deze vorm van communicatie even belangrijk is, aangezien de meesten van ons de kracht van kunst al eerder hebben ervaren, hetzij door het te consumeren, hetzij door het te creëren. Er is iets diep bevrijdend in het loslaten van een vaste rationele manier van communiceren en delen van zichzelf te tonen die niet in rechte lijnen kunnen worden samengevat.

In deze Virtual Reality sessies creëren we niet alleen een product, maar reflecteren we ook op de context en het creatieve proces zelf. Wanneer je je onderdompelt in digitale ruimtes, vervagen de grenzen tussen ruimtes, tussen fysiek en digitaal, tussen de binnen- en buitenwereld. In de gedigitaliseerde wereld van vandaag wordt het steeds belangrijker om voor jezelf duidelijke grenzen te stellen en gezonde manieren te vinden om deze grenzen te exploreren.

De vraag is steeds wanneer ondersteunt technologie authentieke en duidelijke communicatie en wanneer niet?

In de huidige gedigitaliseerde wereld is het belangrijk om voor jezelf duidelijke grenzen te leren stellen en gezonde manieren te vinden om deze grenzen te exploreren.