Brogniezstraat 54, 1070 Anderlecht

Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur


Inclusief communiceren als wijkorganisatie

Inclusief-communiceren-als-wijkorganisatie
Byline n Maks zette van bij de opstart in 1999 enorm in op mond-aan-mondreclame, het werken met sleutelfiguren in de wijk en het verspreiden van affiches en folders in buurtwinkels en wijkorganisaties. We gingen ook op straat en praatten met buurtbewoners . De Kuregemwijk is onze thuis en daar gaan we voor. Vertel het verder.
Inclusieve communicatie is in de eerste plaats toegankelijk en relevant voor elke doelgroep. Daarom heeft Maks vzw, door de jaren heen een aparte kanalenstrategie ontwikkelt waarin het persoonlijk contact een centrale rol speelt.
Een groot deel van onze klanten uit Molenbeek en Kuregem ga je niet te pakken krijgen via enkel Linkedin of Facebook. Moeilijk te bereiken doelgroepen moet je zelf gaan opzoeken.

Dankzij onze jarenlange ervaring en onze nabijheid hebben we een aanpak op maat ontwikkeld voor elk van onze doelgroepen. Het is hierbij belangrijk te weten dat bij Maks één doelgroep ook kan bestaan uit verschillende gemeenschappen. Iets waar we bij een aangepaste en inclusieve communicatiestrategie ook rekening moeten mee houden.

In de praktijk
Als er bijvoorbeeld een communicatie over een opleiding moet gebeuren zorgt de projectleider er samen met het grafisch bureau voor dat het juiste materiaal voorhanden is. Affiches, brochures en posters met een boodschap aangepast aan de doelgroep. We zorgen voor herkenbare foto’s door ex-klanten uit te nodigen voor een fotosessie. Ze geven graag iets terug na een succesvolle opleiding. Wie zijn buur ziet op een folder heeft al snel meer interesse in de boodschap die erachter steekt.

We houden de taaldrempel laag. Aan de beelden voegen we enkel de noodzakelijke tekst toe. In korte zinnen met eenvoudig taalgebruik. De contactgegevens komen er duidelijk op te staan. Dat laatste is vaak wat hen tot hier brengt.
Ons grafisch bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van communicatie voor laaggeletterde en anderstalige doelgroepen.

De hele buurt communiceert mee
Om de informatie over deze opleiding tot bij de eindklant te krijgen, gaan wij volop voor mond-aan mond reclame. Met behulp van deze papieren informatiedragers komen we dus uit ons kot.
Hierbij zijn onze belangrijkste kanalen: de klanten en hun gemeenschappen, de lokale middenstand, onze medewerkers en de lokale buurtorganisaties.

Onze klanten zullen niet aarzelen om binnen hun gemeenschap met onze foldertjes de boer op te gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is onze Roma werking. Elke nieuwe klant kwam bij ons terecht via een kennis of een familielid binnen die gemeenschap.

We aarzelen niet om ook zelf “een wandeling” door de buurt te maken. Dat moet ook als je meerdere gemeenschappen wil kunnen bereiken. Onze consulenten hebben contacten met de lokale winkeliers en buurtorganisaties. Je ziet onze publiciteit dan ook regelmatig bij de lokale kruidenierszaak of andere vzw’s zoals bv Medikuregem.

Als kers op de taart vind je onze teams ook regelmatig terug op de lokale markten en evenementen. Deze uiterste persoonlijke aanpak trok al menig klant over de streep om een opleiding te volgen en zorgt ook voor heel wat zichtbaarheid.

In contact blijven met de buurtbewoners is een essentiële pijler binnen onze communicatiestrategie.

Wij gebruiken op ons drukwerk graag foto’s van onze klanten om de herkenbaarheid bij ons doelpubliek te vergroten.